Page 12 - Menukaart Winter17
P. 12

Velen kunnen n huis inrichten...                                            P. 12

onze vis                             Dit is echter niet zonder gevaar. „Af  Vis roken doen wij zelf. Zo halen wij
                                     en toe word je flink te grazen          onze verse palingen bij verschillen-
Met trots presenteren wij op onze    genomen. Ik kan je verzekeren: ze      de IJsselmeervissers. Hierna
kaart verse Noordzeekrab, gevan-     laten niet los. Je vingers zijn        worden ze zo snel mogelijk
gen door de WR81, het visserschip    blauw…” Meijert kan dat beamen.        schoongemaakt, gepekeld en met
van Cees Wagemaker.                  „Vorige week werd ik in mijn zij       liefde gerookt.
De Noordzeekrab wordt door           gegrepen door een krab. Ik bloedde     En juist die liefde maakt hem zo
slechts twee vissersboten uit        als een rund.”                         lekker!
Nederland bevist: een uit Urk en de  Bij Ons Thuys ontvangen we de
Oeverse WR81. Dat gebeurt bij de     krabben in levende staat, dan is de
Texelse stenen, een gebied vol       structuur het beste. De Noord-
enorme keien. De roodbruine          zeekrab is een ware delicatesse, dat
krachtpatsers verschansen zich       moet je geproefd hebben!
daar tussen de keien en doen zich    Natuurlijk is niet alleen de krab van
te goed doen aan schelpdieren,       lokale komaf.
visjes en zelfs soortgenoten. Ze     Al de vis op onze kaart komt waar
worden door de vissers gekscher-     mogelijk van vissers uit de buurt.
end ook wel ’vuilnismannen van de    Zo komen onze garnalen van
zee’ genoemd.                        diverse Wieringer garnalenkotters,
Voor de Engelse en Ierse kust varen  krijgen wij onze sliptong direct bij
wekelijks tientallen vissers uit om  aankomst van het schip geleverd
de ’koning der schaaldieren’ boven   en komt de kabeljauw van de verse
de waterspiegel te krijgen. Meijert  visafslag Den Oever. Wist u dat u
Klein en Cees Wagemaker zijn erin    hier op zaterdagochtend zelf ook
geslaagd dit dichterbij huis te      terecht kunt voor de lekkerste
doen.                                verse vis?

                                                                            Boven: Meijert & Cees
                                                                            presenteren met trots hun
                                                                            vangst op de WR81.
                                                                            Links: Garnalenkotter WR80
                                                                            in volle glorie.
                                                                            Rechts: De varkens van de
                                                                            familie Wennekers bij de poel
                                                                            de Lakenvelders van Bert
                                                                            Linker in de wei en Michèle
                                                                            met een lammetje van
                                                                            Schapenstreek.

Onze AGF                             Daarnaast komen wij graag bij          ons Brood &
                                     bioboerderij Hippolytushoeve.                  Banket
Aardappelen, groenten en fruit       Sinds 2006 telen Willem en Marian
komen voor het grootste gedeelte     op een hectare land op Westerland      Banket maken wij graag zelf. Zo
bij Wieringer Rob Koning vandaan.    groenten en aardappelen. In de         komt het appelgebak bij de koffie
Vanuit zijn bedrijf op het Kooypunt  boerderijwinkel worden op zater-       altijd uit eigen keuken. Voor
te Den Helder zorgt hij dagelijks    dagochtend naast de zelfgeteelde       feesten en partijen kloppen wij aan
voor de meest verse producten die    produkten ook produkten van            bij onze buurman, Bakker Slijker-
er in de handel te verkrijgen zijn.  andere (biologische) boeren            man.
Zijn jarenlange ervaring heeft hij   verkocht. Een bezoekje waard!          Ons (stok-)brood wordt gebakken
weten om te zetten in constante en                                          door Bakker Bellis uit Hippolytush-
uitmuntende kwaliteit.                                                      oef.
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16