Page 13 - Krantje Zomer 18
P. 13
P. 13
ons vlees Door hun robuustheid en weer- Sinds een aantal jaar
stand tegen ziekten hebben wordt het gras niet meer opnieuw
Brandrode runderen hardheid en ingezaaid, waardoor het gras
een lange levensduur, wat
Het Rundvlees op onze kaart is hen uitermate geschikt maakt voor grassoorten en kruiden groter
- deze natuurbegrazing. wordt en andere planten de kans
drode runderen van verschillende Ze zijn sterk en sober, kunnen zich krijgen om zich te ontwikkelen.
natuurgebieden van Staatsbosbe- goed aanpassen en Een gevolg hiervan is dat het gras
heer en Natuurmonumenten. De zijn prima bestand tegen kruidenrijker wordt en minder
Oud-Hollandse runderen krijgen voederovergangen en wisselende energierijk. Door dit gras met een
hier alle rust, ruimte en vrijheid. weersomstandigheden . In natuur-
De kruidenrijke graslanden gebieden gehouden Brandrode IJsselvalleikoeien lang-
vormen een gezond menu voor de Brandrode koeien zogen doorgaans zaam en het kruidenrijke menu is
koeien, die op hun beurt door de hun eigen kalveren. bovendien goed voor de smaak van
natuurlijke begrazing helpen met het vlees.
het onderhoud en de soortenrijk-
dom in de gebieden vergroten.
Een prima wisselwerking dus!
In onze zoektocht naar mooi en
biologisch varkensvlees zijn wij
uitgekomen bij Maarten Jansen en
zijn biologisch-dynamische
Mangalicahof. Op zijn boerderij
scharrelen de Mangalicavarkens in
alle rust en vrijheid rond.
Mangalicavarkens zijn bij uitstek
geschikt voor het Nederlandse
klimaat. Hun fijngekrulde wollen
vacht vormt een prima
bescherming tegen wind en
sneeuw, maar ook tegen felle zon.
Hun onderscheidende smaak wort
gevormd doordat de varkens
buiten hun eigen voer bij elkaar
leven op de voedergewassen die in
de directe omgeving worden
verbouwd. Gewassen, waaronder
veel groenvoer en graan, die
passen bij hun natuur en die
wordt als mest over het
land verspreid, waardoor de
natuurlijke kringloop met een
krijgt.
Maarten wil niet alleen vlees
Slagerij Goënga is op heel Texel, en Texel zorgen voor de aanvoer van verkopen omdat het biologisch is,
ver daarbuiten, bekend om het eerste kwaliteit Texelse lammeren. maar vooral ook omdat het lekker
Echt Texelse lamsvlees. Het be- De selecteur van Goënga kiest de is. Daarom besloot hij elk
werken en verwerken van lams- beste lammeren. Door afspraken
met boeren kan Goënga het hele eigen hand te nemen en te zoeken
jaar door vers lamsvlees leveren. naar een manier om
kleine schaal begonnen met de Het lamsvlees van speciali- biologisch vlees ook een onder-
teitenslagerij Goënga is een scheidende smaak te geven.
de verkoop een enorme ontwikke- erkend streekproduct met het
ling doorgemaakt. Lamsvlees is een Waddengoud keurmerk. Wij vinden dat hij daar uitstekend
natuurproduct. Kleinschalige, in geslaagd is!
extensieve boerenbedrijven op