Page 13 - Krantje Zomer 18
P. 13

P. 13




      ons vlees                              Door hun robuustheid en weer-         Sinds een aantal jaar
                                             stand tegen ziekten hebben            wordt het gras niet meer opnieuw
                                             Brandrode runderen hardheid en        ingezaaid, waardoor het gras
                                             een lange levensduur, wat
      Het Rundvlees op onze kaart is         hen uitermate geschikt maakt voor     grassoorten en kruiden groter
                                     -       deze natuurbegrazing.                  wordt en andere planten de kans
      drode runderen van verschillende       Ze zijn sterk en sober, kunnen zich    krijgen om zich te ontwikkelen.
      natuurgebieden van Staatsbosbe-        goed aanpassen en                      Een gevolg hiervan is dat het gras
      heer en Natuurmonumenten. De           zijn prima bestand tegen               kruidenrijker wordt en minder
      Oud-Hollandse runderen krijgen         voederovergangen en wisselende         energierijk. Door dit gras met een
      hier alle rust, ruimte en vrijheid.    weersomstandigheden .  In natuur-
      De kruidenrijke graslanden             gebieden gehouden                     Brandrode IJsselvalleikoeien lang-
      vormen een gezond menu voor de         Brandrode koeien zogen doorgaans      zaam en het kruidenrijke menu is
      koeien, die op hun beurt door de       hun eigen kalveren.                   bovendien goed voor de smaak van
      natuurlijke begrazing  helpen met                                            het vlees.
      het onderhoud en de soortenrijk-
      dom in de gebieden vergroten.
      Een prima wisselwerking dus!
                                                                                    In onze zoektocht naar mooi en
                                                                                   biologisch varkensvlees zijn wij
                                                                                   uitgekomen bij Maarten Jansen en
                                                                                   zijn biologisch-dynamische
                                                                                   Mangalicahof.  Op zijn boerderij
                                                                                   scharrelen de Mangalicavarkens in
                                                                                   alle rust en vrijheid rond.

                                                                                    Mangalicavarkens zijn bij uitstek
                                                                                    geschikt voor het Nederlandse
                                                                                    klimaat. Hun fijngekrulde wollen
                                                                                    vacht vormt een prima
                                                                                    bescherming tegen wind en
                                                                                    sneeuw, maar ook tegen felle zon.
                                                                                    Hun onderscheidende smaak wort
                                                                                    gevormd doordat de varkens
                                                                                    buiten hun eigen voer bij elkaar

                                                                                    leven op de voedergewassen die in
                                                                                    de directe omgeving worden
                                                                                    verbouwd. Gewassen, waaronder
                                                                                    veel groenvoer en graan, die
                                                                                    passen bij hun natuur en die

                                                                                    wordt als mest over het
                                                                                    land verspreid, waardoor de
                                                                                    natuurlijke kringloop met een

                                                                                    krijgt.

                                                                                   Maarten wil niet alleen vlees
       Slagerij Goënga is op heel Texel, en   Texel zorgen voor de aanvoer van     verkopen omdat het biologisch is,
       ver daarbuiten, bekend om het        eerste kwaliteit Texelse lammeren.     maar vooral ook omdat het lekker
       Echt Texelse lamsvlees. Het be-      De selecteur van Goënga kiest de       is. Daarom besloot hij elk
       werken en verwerken van lams-        beste lammeren. Door afspraken
                                            met boeren kan Goënga het hele         eigen hand te nemen en te zoeken
                                            jaar door vers lamsvlees leveren.      naar een manier om
       kleine schaal begonnen met de        Het lamsvlees van speciali-            biologisch vlees ook een onder-
                                            teitenslagerij Goënga is een           scheidende smaak te geven.
       de verkoop een enorme ontwikke-      erkend streekproduct met het
       ling doorgemaakt. Lamsvlees is een  Waddengoud keurmerk.                    Wij vinden dat hij daar uitstekend
       natuurproduct. Kleinschalige,                                               in geslaagd is!
       extensieve boerenbedrijven op
   8   9   10   11   12   13   14   15   16