Page 13 - Menukaart-Wild
P. 13

weinigen verstaan de kunst n Thuys te maken                                  P. 13

ons vlees                              Eens per week neemt hij mensen        In de stallen eten de dieren zelfge-
                                       met een verstandelijke beperking      wonnen natuurhooi. Achter de
Rundvl s                               mee naar zijn boerderij om mee te     boerderij kunnen de dieren genie-
                                       helpen. Linda zorgt voor alle regel-  ten van het natuurgrasland en
De naam Linker met zijn Laken-         zaken er omheen. De dieren            bloeiende klaver. ‘Wat zouden mijn
velder koeien zal bij velen bekend     worden geslacht bij ambachtelijke     vader en grootvader trots zijn
voorkomen. Niet alleen omdat           slagerij ‘Hiemstra’ in Sexbierum,     geweest op deze prachtige kudde
Bert en Linda het levenswerk van       vlak over de afsluitdijk. Natuurlijk  Lakenvelders’, aldus Bert. Inmiddels
Bert zijn vader voortzetten, maar      hebben wij zelf ook een bezoekje      heeft de familie Linker een officieel
ook omdat de koeien langs de N99       gebracht aan deze zelfslachtende      erkenningschild gekregen en zijn zij
staan te stralen in de prachtig        slager. Hij heeft ons kennis laten    daarmee een erkend leverancier
glooiende weilanden. Zij zijn te       maken met zijn vakmanschap en         van Lakenvelder vlees.
herkennen aan hun glanzende            ons voorzien van goed advies bij
witte lakens rondom de middel.         het snijden en bereiden van het       Varkensvl s
Met liefde en passie verzorgt Bert     biologische Rundvlees.
zijn dieren, naast zijn fulltime baan                                        Aan de WestFriese Omringdijk
als activiteitenbegeleider.                                                  heeft de familie Wennekers maar
                                                                             liefst 26 hectare biologisch land aan
Schapenstr k                           voor het bereiden van ijs zonder      de rand van Schagen. Zij zijn de
                                       toevoeging van room of melkpoed-      enige varkenshouderij in de regio
Sinds 1999 wordt de biologische        er. Zo ontstaat een puur ijs met een  met puur biologisch en antibiotica
schapenboerderij in Lutjebroek         lichte vanille smaak. Het ijs wordt   vrij varkensvlees. De selectie voor
gerund door Anita en Mark van          op de boerderij gemaakt van eigen     Strogoff, onze leverancier van het
Alderwegen. Er is een verwerking-      schapenmelk, zonder kunstmatige       vlees, is uitsluitend vrouwelijk,
stak op de boerderij ontstaan met      geur, kleur en smaakstoffen. Het ijs   waardoor fijn van been en malser
de productie van schapenkaas en        is verkozen tot lekkerste streek-     vlees. In 2011 heeft de familie
ijs, een winkel, rondleidingen en de   gerecht van Noord-Holland.            Wennekers de prijs gewonnen voor
zorgboerderij. De melkschapen          Op onze dessertkaart zien jullie de   de mooiste en langste modderpoel
(ongeveer 200) zijn kruisingen van     ijs- en kaasproducten van deze        van Nederland. De varkens komen
het Friese melkschaap en de franse     boerderij terug. Zin gekregen om      veel buiten en kunnen lekker
Lacaune. Het is een verrassing voor    meerder smaken te proeven? Het        wroeten en hun natuurlijke gedrag
veel mensen, maar ijs van schapen-     Snackhuys bevindt zich naast het      zoveel mogelijk benaderen. Ze
melk is écht lekker. Door zijn         restaurant waar u terecht kunt        hebben een goed leven bij de
samenstelling is de melk geschikt      voor diverse smaken van ons heer-     Wennekers en dat proef je terug in
                                       lijk romig schepijs voor onderweg.    de producten.

                                                                             Lamsvl s

                                                                             Slagerij Goënga is op heel Texel, en
                                                                             ver daarbuiten, bekend om het
                                                                             Echt Texelse lamsvlees. Het be-
                                                                             werken en verwerken van lams-
                                                                             vlees is specialistisch werk. Willem
                                                                             Goënga is in de zeventiger jaren op
                                                                             kleine schaal begonnen met de
                                                                             verkoop. In de loop der jaren heeft
                                                                             de verkoop een enorme ontwikke-
                                                                             ling doorgemaakt. Lamsvlees is een
                                                                             natuurproduct. Kleinschalige,
                                                                             extensieve boerenbedrijven op
                                                                             Texel zorgen voor de aanvoer van
                                                                             eerste kwaliteit Texelse lammeren.
                                                                             De selecteur van Goënga kiest de
                                                                             beste lammeren. Door afspraken
                                                                             met boeren kan Goënga het hele
                                                                             jaar door vers lamsvlees leveren.
                                                                             Het lamsvlees van speciali-
                                                                             teitenslagerij Goënga is een erkend
                                                                             streekproduct met het Wadden-
                                                                             goud keurmerk.
   8   9   10   11   12   13   14   15   16